11. ve 12. Yüzyıllarda İslamiyet ve Türk Kültürü başlığı altında Türk Edebiyatı’nın yeni bir çizgiye yani İslamiyet etkisinde gelişen edebiyata geçiş dönemi incelenir.
Araplar 8.yüzyılda doğuya doğru yürümüşler ve Türklerle kısa bir mücadeleden sonra Çinlilerle Talas’ta büyük bir savaş gerçekleştirmişlerdir. Türkler, 8.yüzyılda Araplarla birlikte İslamiyet’i tanıma fırsatı bulmuşlardı. İlk başlarda Arapların baskısıyla İslamiyet’e yönelen Türkler, daha sonra kendi inançlarında yer alan Gök Tanrı, cennet ve cihat anlayışıyla İslamiyet arasında ortak noktalar bulup hızlı bir Müslümanlaşma süreci içerisine girmişlerdir. Müslümanlaşma süreci kabileler içerisinde devam ederken 10.yüzyılda Karahanlılar, İslamiyeti kabul eden ilk Türk devleti olmuşlardır. Karahanlılar’ın hükümdarı Satuk Buğra Han İslamiyeti kabul edip Abdulkerim adını almıştır. Bu süreçten sonra İslamiyet’in daha hızlı bir şekilde Türkler arasında kabul gördüğünü söyleyebiliriz.
10.yüzyıldan itibaren Müslüman devletler arasında büyük yer tutan Türk devletleri, çok uzun bir süre İslamiyet’in koruyuculuğunu üstlenmişlerdir. Büyük devletler kuran Müslüman Türkler, İslamiyet’in farklı coğrafyalara yayılmasını da sağlamışlardır.
11. ve 12. Yüzyıllarda İslamiyet ve Türk Kültürü konusunu slayt olarak indirmek için TIKLAYINIZ