Olay hikayesi, Olay hikayesi nedir, Olay hikayesi özellikleri, Olay hikayesi temsilcileri, Olay hikayesi örnekleri, Olay öyküsü, Olay hikayesi hakkında bilgi

Olay Hikayesi

Bir olayı merkeze alarak olay örgüsü, kişi, zaman ve mekan gibi unsurları serim, düğüm ve çözüm bölümleri şeklinde okuyucuya aktaran hikayelere “Olay Hikayesi” denir. Olay hikayeleri sahip oldukları özellikler açısından değerlendirildiğinde romanın kısa halidir şeklinde özetlenebilir.

Bugün oldukça yaygın olan bu hikayelerin ilk örneklerini verip yaygınlaşmasında Fransız yazar Guy de Maupassant (Guy dö Mopasan) rol oynadığı için bu türdeki hikayeler aynı zamanda “Maupassant tarzı hikayeler” olarak da bilinmektedir.

Olay Hikayesi Özellikleri

→ Serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur.

→ Hikayenin merkezinde olaylar yer alır.

→ Gözleme önem verilir, yapılan gözlemle kişilerin fiziksel ve ruhsal özellikleri anlatılır.

→ Merak ve heyecan unsuru ön planda tutulur, çarpıcı bir sonla biter.

→ Öyküleyici ve betimleyici anlatıma başvurulur.

→ Bu tarz hikayelerde realizm akımının etkisi vardır, olaylar gerçek yaşamdan alınır.

→ Guy de Maupassant bu türün en başarılı örneklerini verdiğinden Maupassant tarzı hikayeler olarak da bilinir.

→ Sahip olduğu özellikler nedeniyle mini bir roman olarak da kabul görür.

Olay Hikayeleri (Maupassant Tarzı Hikaye) Bölümleri

Bu tarz hikayelerin belirgin özelliklerinin başında serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşması gelmektedir. Giriş yani serim bölümünde kişiler, zaman ve mekan hakkında kısa bilgiler verilir. Düğüm bölümünde ise olaylar sebep-sonuç ilişkisi altında yoğunlaştırılır, merak ve heyecan duygusu en üst düzeye çıkarılır. Çözüm bölümünde ise merak edilenler bir sonuca ulaştırılarak giderilir. Hikayenin sonuna kadar heyecan ve merak duygusunu arttıran yazar çözüm bölümüyle birlikte her şeyi açıklayarak hikayesini bitirir.

Olay Hikayesi Temsilcileri

Dünya edebiyatında bu türün en önemli yazarı olarak bilinen yazar Fransız yazar Guy de Maupassant’tır. Guy de Maupassant bu tarzda yaklaşık olarak 300 hikaye yazmıştır.

Türk edebiyatında olay hikayesinin en önemli temsilcisi Ömer Seyfettin olarak bilinmektedir. Bunun dışında Refik Halit Karay, Reşat Nuri Güntekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Sabahattin Ali de bu türde çok başarılı eserler veren olay hikayesi yazarları olarak bilinir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR
PDF / Slayt
9.Sınıf Ders Notları
Hikaye Nedir?
Durum Hikayeleri
Olay Hikayesi ve Durum Hikayesi Farkları
TYT Türkçe 
AYT Edebiyat

Bir yorum

  1. farklı bir olay hikayesiistiyorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.