1941 yılında Türk Edebiyatına damga vuran bir kitap yayımlanır. Kitabın altında üç kişinin imzası vardır: Orhan Veli Kanık, Oktay Rıfat Horozcu ve Melih Cevdet Anday. Bu üç şair yayımladıkları “Garip” adlı şiir kitabında kendi sanat görüşlerini de ortaya koyarlar. Ortaya koydukları şiir görüşü o güne kadar olan şiir anlayışına bir karşı çıkıştır.
Garip Akımı (Garipçiler)
Dadaizm akımından etkilenen sanatçılar şiirde her türlü kurala karşı çıkmışlardır. Şiirde aydınların duygularını ve yaşamlarını anlatmak yerine sıradan halkın günlük yaşamlarını anlatmayı tercih etmişlerdir. Orhan Veli ve arkadaşlarının bu düşünceleri eleştiriyle karşılık bulmuştur. Geleneğe bağlı olan sanatçıların Garip akımını şiir basitleştirdikleri için eleştirdikleri görülür.
Garip akımının getirdiği yenilikler Türk şiirinde yeni bir başlangıç olarak kabul görmüştür. Daha sonraki yıllarda Oktay Rıfat ile Melih Cevdet’in bu düşünceden uzaklaştıkları görülür. Orhan Veli ise tek başına bu düşüncelerini devam ettirir. Orhan Veli’nin 1950 yılındaki beklenmedik ölümü bu akımın unutulmasına yol açmıştır.
Garip Akımı Özellikleri
* Şiirde ölçü ve kafiye gibi her türlü kurala karşı çıkmışlardır.
* Halkın günlük konuşma dilini şiirde kullanmaya çalışmışlardır.
* Sıradan halkı şiirlerde konu edinmişlerdir. (Orhan Veli’nin Kitabe-i Seng-i Mezar şiirinde bunu belirgin şekilde görebiliriz.)
* Şiirde sadeliğe önem verip süslü ve sanatlı bir dile karşı çıkmışlardır.
* Türk şiirinde o güne kadar işlenmeyen konuların şiirde ele alınması çabasında olmuşlardır.
* Sürrealizm ve Dadaizm akımlarından etkilenmişlerdir.
* İnsanın yaşama sevinci şiirlerinde fazlasıyla hissedilir.
* Şiirdeki anlam kapalılığı ve oyunlarını terk etmişlerdir.
* Şiirlerinde ideolojik ögeler yer almaz.
* Şiirlerinde toplumu yerdikleri de görülmüştür.
* Garip şiirlerinde şairanelikten uzak bir görüntü vardır.
* Garip akımı temsilcileri : Orhan Veli Kanık, Oktay Rıfat Horozcu ve Melih Cevdet Anday.