Okunuşları ve yazılışları farklı ancak anlamları birebir aynı olan sözcüklere anlamdaş (Eş anlamlı) kelimeler denilmektedir. Özellikle Türkçemizi doğru konuşabilmek ve kendimizi en doğru şekilde ifade edebilmek için eş anlamlı sözcüklere genel olarak hakim olmamız gerekir. Bu nedenle öğrencilerin temelde aldıkları Türkçe dersi kazanımlarından birisi de bu konu olmaktadır. Bu kelimeler içinde en çok aranandan biri ise “Sebep eş anlamlısı nedir?” sorusu olmaktadır. Bu yazımızda bu kelimenin eş anlamlısını ve cümle içinde örnek kullanımlarını bulabileceksiniz.
Sebep kelimesinin eş anlamlısı ⇒ Neden
Türk Dil Kurumunun sözlüklerinde bu kelimenin anlamı “Bir şeyin olmasına veya belli bir hâlde bulunmasına yol açan şey” şeklinde ifade bulmaktadır. Bu anlamları aynen karşılayan “Neden” sözcüğü Türkçe kökenli iken “Sebep” kelimesi ise Arapçadan dilimize transfer edilmiştir. Bu nedenle gün hayatta konuştuğumuz aynı anlama gelen farklı yazılan iki kelimenin varlığı ortaya çıkmıştır.
NOT ⇒ Eş anlamlı kelimelerin yazılışları olsa da anlamları aynıdır. Bu nedenle bu kelimeler cümle içinde birbirlerinin yerine kullanılabilir ve bu durum herhangi bir anlatım bozukluğuna yol açmaz. Burada ifade edilen durumu aşağıdaki örnekler üzerinden detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Sebep Eş Anlamlısı Örnekleri
Takımın ligden düşmesinin sebebi yanlış transferlerdi.
Takımın ligden düşmesinin nedeni yanlış transferlerdi.
Depremlerin açıklanabilir sebepleri bilim adamları tarafından dile getirildi.
Depremlerin açıklanabilir nedenleri bilim adamları tarafından dile getirildi.
Sınıfta kalmasının sebebi derslerine yeterince ilgi göstermemesi.
Sınıfta kalmasının nedeni derslerine yeterince ilgi göstermemesi.
Bazen sebepsiz de yalnız kalmak ister insan.
Bazen nedensiz de yalnız kalmak ister insan.
Konuyla ilgili daha bilgiye ulaşmak ve dilimizde yer alan eş anlamlı birçok kelimenin alfabetik sıralaması için “Eş Anlamlı Kelimeler” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.