Dilin İnsan ve Toplum Hayatındaki Yeri ve Önemi

Bir sabah uyandığınızı ve dil denen şeyin yok olduğunu düşünün. Sabah günaydınları yok olacak. Anneniz sizi kahvaltıya çağıramayacak. Okula giderken ardınızdan hoşça kal diyen kimse olmayacak. Birine derdinizi anlatmak isterken kaç sayfa yazı yazmanız gerekecek. Biri size uzaktan seslenemeyecek. Hayattan sıkılmaya başlayacaksınız. 

Dil dünyanın var olmasında en önemli etkenlerden biridir. Dil olmadan yaşam denen şeyden bahsetmek mümkün değildir. Dil bu anlamda her şeydir. İletişimdir, hayattır, var olmaktır. İnsanlar sorunları oldukları zaman dil aracılığı ile anlatır. Bir haberi birine dili sayesinde bildirir. Bilgiler dil aracılığı ile yayılır. İnsanlar bir şeyi ilk dilden duyar. İnsanlar hayatının her anında ile22tişim kurmak ister. İnsanlın bugünkü seviye gelmesinde düşünce kadar iletişimin de payı vardır. Çünkü iletişim kuramazsak bilgilerimizi ve düşüncelerimizi başkalarına anlatamayız. İletişimin de en büyük öğesi dildir.

Toplumlar arası ilişki dil ile sağlanır. İki ülke arasındaki sorunlar karşılıklı görüşme ve konuşma ile sonlanabilir. İki toplum arasındaki kan davası dil ile çözülebilir. Toplumlar bir projede ortak buluşma yapabilirler. Buna dil yardımcı olur. Yani dil yaşamak için vazgeçmeyeceğimiz şeyler. Nasıl bedenimizde kan önemli ise dil de toplum için o derece önemlidir. Çoğu zaman toplumun kalbidir.Şu an bu yazıları okurken kulağınıza gelen seslere dil sebep olur. Annenize seslenirken dilinizi kullanacaksınız. Dilin belki de en can alıcı önemi kültür ve değerleri nesilden nesile taşımaktır. Bir toplumun var olan gelenek ve görenekleri, kültürü ve değerleri dil ile asırlar sonrasına ulaşabiliyor. Dedelerin oğullarına öğrettikleri, oğulların kendi çocuklarına, onlarında kendi çocuklarına bu sayede kuşaktan kuşağa bilgi aktarımı oluyor. Dil ile koskoca bir kültür birikimi bir sonraki nesile aktarılabiliyor. Dilin bu en işlevsel özelliği olarak biliniyor.

İlgili Yazılar