Doğruluk Değeri Etkinlikleri

TÜRKÇE

TEKERLEME:

Ben  küçük bir dilim

Hep doğruyu söylerim

Nerede doğru söylemeyen dil görsem.

Hemen ikaz ederim.

Ona doğru  olanı öğretirim.

Bilmece:ağzımın içindedir. Hep doğruyu söyleyendir ( dil)

Baldan tatlı, zehirden acı, iyilik yapana, doğru söyleyene duacı ( dil) 

 

PARMAK OYUNU:

Burnum kaşınır

Elim onu kaşır

Ağzım  kurur

Yanaklarım kızarır

Kalbim sıkışır

Ruhum daralır

Doğrusu söylersem

Hepsi  normal çalışır

 

HİKAYE:Hikayeye geçmeden önce, küçük kağıtlara dil resimleri hazırlanır.  Bu dil resimleri sınıfa bir yol şeklinde yerleştirilir. Dil resimlerinin  bitiminde güzel bir kutu vardır.  Bu kutunun içinde ne olabilir?  Nasıl bir haber vardır diye sorulur.  Yol takip edilerek  kutunun çocuklarla birlikte açılarak, içinden iki adet dil resmi ve bir yazı vardır.  Bu dil resimlerinden birinin üzerinde siyah noktalı dil, diğerinin  de  ise çiçeklerle süslenmiş bir dil vardır.  Bu resimler  üzerinde konuşulur. Mesela;

–          Bu dil  üzerinde  neden siyah noktalar oluşmuş olabilir?

–          Bu dilin üzerinde neden çiçekler olabilir gibi  sorular çocuklara yöneltilir.

Daha sonra kutunun  içindeki yazı okunur  ve o gün boyunca bu söz tekrar edilir.  Özellikle öğretmen  bazen şaka yapıldığını aslında bu şakalarında yalana girdiği üzerinde durulur. Çocuklarla yaşanan somut örnekler  verilebilir. ( çocuk ismi vermeden)

.

MÜZİK:”Şakada olsa yalan söylemem” adlı şarkı ritme uygun adımlar eşliğinde söylenir.

DOĞRULUK

Şaka da olsa yalan söylemem

Kimseyi kırıp,üzüp, incitmem

Doğruluktan şaşmam vücudumu şaşmam

Su şakası yaparım güler oynarım.

 

SANAT: Önceden hazırlanan 2 adet dil resimleri çocuklara  verilerek onları kesmeleri istenir daha sonra doğru söyleyen dil ve  doğru söylemeyen dil arasında  ne gibi farklılıklar olabilir? Denilerek  bu dilleri istedikleri  gibi süslerler. Hazırlanan dillerden çomak kukla yapılır.  Ve her çocuğun  bu kuklaları konuşturmaları istenir.

 

OYUN TOP KİMDE OYUNU

Çocuklar daire şeklinde oturur. Öğretmen eline bir top alır. Müzik açıldığında  bir kişi topu  eline alır.  İstediği bir arkadaşına yuvarlar.  Müzik durana kadar  devam eder. Müzik durduğunda top kimin elindeyse  o çocuk bildiği  güzel bir sözünü Söyler.