Fiil Kökü Nedir? Fiil Kökü Örnekleri

Varlıkların ve nesnelerin gerçekleştirmiş oldukları hareketleri ifade eden kelime köklerine “fiil kökü” denir. Yani bu kökler hareket, iş ve oluş bildirmekte ve dildeki anlamlı en küçük söz birimidir. Örneğin; “bil-, boz-, döv-, et-, unut-, ver-“ gibi fiil kökleri bir iş, oluş ve haraket ifade etmektedir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kökler bir dildeki anlam ifade edebilen en küçük söz yapısıdır. Dolayısıyla bir kelimeyi anlam ifade edebilen en küçük yapıya kadar bölebilmemiz mümkündür.

– Bakacaktınız ⇒ Bu kelimeyi şu şekilde “bak-acak-tı-nız” eklerine ayırabiliriz. Kelimeyi parçalarına ayırdığımızda ve ekleri attığımızda ortada kalan anlamlı en küçük söz yapısı “bak-” olacaktır. İşte anlamlı en küçük bu söz birimi kök olarak adlandırılır. Bu sözcük aynı zamanda “-mek, -mak” mastar ekini (bak-mak) alabildiğinden fiil köküdür.

– Seviyordum ⇒ Bu kelimeyi “sev-i-yor-du-m” şeklinde eklerine ayırabiliriz. Geriye kalan en küçük söz birimi olan “sev-” mastar ekini de (sev-mek) alabildiğinden fiil köktür.

NOT: Fiil kökü bulabilmek için kök halindeki sözcüklerin sonuna “-mek, -mak” mastar eklerini getirebilmemiz gerekmektedir. Eğer kökün sonuna “-mek, -mak” mastar eklerini getirdiğimizde anlamlılık devam ediyorsa fiil kök, eğer mastar eki sonrasında anlamda bozulma oluyorsa o kelime isim köküdür. Bu pratik yöntemimizin daha iyi anlaşılması için şu örneklere göz atalım:

  • Sev -mek (Mastar eki getirildiğinde anlamlı bir kelime ortaya çıktığından “sev-” fiil köktür.)
  • Göz -mek (Mastar eki getirildiğinde anlamsız bir kelime ortaya çıktığından “göz” isim köktür.)
  • Gel -mek ⇒ F.K.
  • Baş -mak ⇒ İ.K.
  • Oku -mak ⇒ F.K.
  • Taş -mak ⇒ İ.K.
  • Bak -mak ⇒ F.K.
  • Koş –mak ⇒ F.K.

Fiil Kökü Örnekleri

Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye Türkçesinde yaklaşık 360 kadar fiil kök tespit edilmiştir ki bu sayı dilin zenginliğini göstermektedir. Aşağıdaki tabloda Türkçede yer alan fiil kökü örneklerini topluca bulabilirsiniz:

*acı- *at- *ağla- *avut- *biç- *bil- *bin- *çıldır- *çık- *dal- *davran- *doy- *dök- *düş- *eğ- *ek- *er- *eş- *geç- *giy- *göster- *gül- *kaç- *kaşı- *kal- *kan- *kap- *kay- *kov- *küs- *kus- *ol- *oku- *otur- *öl- *öp- *öt- *piş- *saç- *sakın- *sakla- *san- *sar- *sat- *sek- *soy- *sık- *sök- *sön- *söv- *sun- *sol- *sus- *süz- *şaş- *tart- *tat- *tut- *tüken- *tüy- *uç- *uyu- *ürk- *üz- *ver- *yak- *yalvar- *yan- *yar- *yet- *yırt- *yol- *yor- * yut- *yüz-

Kök Nedir? I İsim Kökü ⇐

Yorumları Gör (3)

  • fiil kök demek bazı kelimelere mak- mek gelir mesela

    gel-mek

    bak-mak

    koş -mak gibi arkadaşlar hepinize kolay gelsin arkadaşlar sakın unutmayın bol bol soru çözün hı hatırlamışken asla ama asla kitap okumayı unutmayın sakın tamam mı arakadaş baybay size

  • ANNEMİN BANA DEFALARCA BU KONUYU ANLATMASINA RAĞMEN (SÖZELİ ÇOK İYİDİR.)BİŞEY ANLAMADIM,ANLADIYSAM DA UNUTTUM.GEREKEN HER YERDEN NOT ALDIM YİNE Bİ YARARI OLMADI.ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN.BU SİTEDEN NOT ÇIKARDIM VE HEM BU KONUYU ÇOK SEVDİM,HEMDE ÇOK İYİ ÖĞRENDİM.SİZİN SİTENİZİ TÜM TANIDIKLARIMA ÖNERECEĞİM.

İlgili Yazılar