Sadece bir hikaye değil, herhangi bir metin yazıldığında yapılması gerekenlerin yanında dikkat edilmesi gereken hususlar yer almaktadır. Bununla birlikte metin yazma süreci uzun ve uğraştırıcı olabilmektedir. Sonuca ulaşıldığında ortaya çıkan ürün ise verilen emeğin bir karşılığı olabilmektedir.
Birçok kişi hikaye yazmak ve bunu başkalarıyla paylaşmak ister. Ancak beğenilmeme kaygısı ve başka çekinceler çoğu kişinin bu şevkinin kırılmasına neden olur. Unutmayınız ki her başarılı hikayede bile mutlaka eleştirilecek bir şeyler bulur insanlar. Bu nedenle tasarladığınız ve oluşturmak istediğiniz yaşamları yazmaktan çekinmeyin. Tabii ki ilk yazdığınız hikayelerin çok başarılı olmasını, çevrenizdekiler tarafından beğeniyle karşılanması düşük bir ihtimal.
Her şeyde olduğu gibi hikaye yazmada da çıraklık evresi yaşanabilmektedir. Bu nedenle ortaya çıkan başarısız hikayeleri bir basamak gibi kullanıp daha kaliteli ürünlere ulaşmaya gayret etmelisiniz.
Hikaye yazma sürecinde aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi, ortaya çıkacak ürünün kalitesini de arttıracaktır.
Hikaye Yazma Adımları
1. Konuyu Belirlemek
Bir hikaye hatta bir metin oluşturmanın ilk aşaması yazılacak olan temanın ve konunun belirlenmesidir. Konunun belirlenmediği bir hikaye yazma çalışması muhtemelen tamamlanamayacaktır. Hikaye konusunu bulmakta zorlanmamak adına günlük yaşamda iyi bir gözlemci olmak faydalı olacaktır. Size ilginç gelen, ilginizi çeken, garipsediğiniz tüm davranışları not almaya gayret edin. Hatta kendinizce ders çıkardığınız olaylar üzerine giderek bir konu bulabileceğinizi unutmayın.
Öykü yaşanmış ya da yaşanması muhtemel olayları anlatır. Bu nedenle olabilecek, gerçekleşebilecek tüm olayları kendi zihninizde kurgulayabilirsiniz.
2. Karakterleri Belirleme
Konu belirlendikten sonra hikaye karakterlerini belirlemek gerek. Anlatılan olaylara uygun kişiliklerde ve yeterli sayıda karakter belirlenmelidir. İhtiyaç duyulandan fazla sayıda karakterin kullanılması karışıklığa yol açabilmektedir.
3. Anlatıcı ve Bakış Açılarını Belirleme
Hikayelerde önemli unsurlardan biri de anlatıcı ve anlatıcının bakış açısıdır. Anlatılan olayın daha etkili olabilmesi adına en uygun anlatıcı seçilir. Aynı zamanda anlatıcının da yazardan bağımsız ayrı bir kişi olduğu da unutulmamalıdır.
4. Olay Örgülerini Oluşturma
Seçilen konuya ve karakterlere uygun bir şekilde olayların zincirleme bir şekilde oluşturulmasına gayret edilmelidir. Oluşturulacak olay örgüleri ana olaya gidecek ve onu destekleyecek nitelikte olmalıdır.
5. Mekan ve Zamanı Belirleme
Hikayelerin önemli unsurlarından biri de yer ve zaman unsurlarıdır. Anlatılan olaylar uygun mekanlarda gerçekleşmelidir. Zaman kavramı her zaman verilmese de olayın geçtiği zaman ya da olayların gerçekleşmesi sürecinde geçen zaman okuyucuya aktarılabilir. Zaman kronolojik bir sırada akabileceği gibi anlatılan olaydaki canlılığı arttırmak için geçmişten de izler aktarılabilir.
6. Anlatım Biçim ve Tekniklerinden Yararlanma
Bir metinde başarıyı getiren önemli unsurlardan biri de anlatım biçimlerinin ve tekniklerinin doğru bir şekilde kullanılmasıdır. Özellikle hikayelerde kullanılması zorunlu olan öyküleme ve betimleme anlatım biçimlerinin ustalıkla kullanılması gerekiyor. Hikayelerdeki yer alan olaylar ancak öyküleyici anlatım ile okuyucuya aktarılabilmektedir. Ayrıca anlatılan olayların etkileyicilik gücünün artması yerinde yapılan tasvirlerle mümkün olabilmektedir.
7. Dil Bilgisi Kurallarına Uymak
Bir metni kaliteli yapan bir diğer büyük unsur ise dil bilgisi kurallarına uygunluktur. Bir hikayede yapılabilecek olası bir yazım yanlışı okuyucunun dikkatinden kaçmayacak ve metinle ilgili tüm olumlu düşüncelerin yok olmasına neden olacaktır. Yazım kurallarından uzak bir metnin okuyucu tarafından değer görmesi mümkün olmamaktadır. Bu nedenle taslak halindeyken metne birkaç defa göz atmak son derece önem arz etmektedir.
- Süsten uzak sade bir dille anlatılan hikayenin başarılı olması, okunabilir olma olasılığı çok daha fazla olacaktır. Anlatımın süslü olması ve karmaşıklığı hikayeyi okuyan kişiyi sıkacaktır.
- Hikaye yazmak büyük bir hayal gücü geliştirir. Özellikle çocukların geniş hayal dünyası hikaye yazma isteğiyle birleştirildiğinde ortaya sıra dışı hikayeler çıkmasını sağlayacaktır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi hikaye yazmak uzun ve zorlu bir süreçtir. Başarıya ulaşmış yazarların bir hikaye yazmak için aylarca uğraş verdikleri unutulmamalıdır. Bu uzun ve zorlu yolda yılmadan, geri adım atmadan, ısrarcı olanların bir süre sonra sonuca ulaştıkları söylenebilir. Ortaya konulan ilk eserlerin her zaman kusurlu olabileceği, eleştirilebilir taraflarının olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR
⇒ PDF / Slayt
⇒ 9.Sınıf Ders Notları
⇒ Hikaye Nedir?
⇒ TYT Türkçe
⇒ AYT Edebiyat
Yorumları Gör (8)
Umarım yararlıdır
Teşekkürler işk başta yazım kurallarını düzgün öğrenmem gerekiyor bu süre zarfında etrafımı gözetleyebilirim.
Öykü ve hikayenin farkı nedir?
Öykü ile hikaye arasında bir fark yoktur. İkisi de aynı şeyi ifade eden eş anlamlı sözcüklerdir.
Aslında öykü ile hikaye arasında bir fark var. Daha kısa yazılara öykü denilir. Ancak yazılan metin kısa olsa da yoğun anlatım öykü ile hikaye ayrımını yapmamıza engel olur.
yarın odev var ins yaparım
Teşekkürler çok yardımcı oldu
Edebiyat performansıbdan 95 aldım sizin sayenizde
Çokluk yardımcı oldu teşşekkurler