Günümüz roman ve hikaye türünde anlatılanların okuyucu tarafından kabul edilmesi, daha iyi anlaşılabilmesi ve olaylar karşısında kişilerin duygu ve düşüncelerinin aktarılması için sıklıkla başvurulan tekniklerden birisi “İç Çözümleme“dir.
İç Çözümleme Tekniği Nedir?
→ Bu teknikte kahramanların duygu ve düşünceleri okuyucuya aktarılmaktadır. Anlatıcının bakış açısı her şeyi gören ve bilen, kahramanın iç dünyasına da tanıklık eden ilahi bakış açısıdır.
→ En fazla tercih edilen tekniklerden olan iç çözümleme ile kahramanların iç dünyası olduğu gibi okuyucuya sergilenir.
→ Bu teknikteki amaçlardan birisi de olaylar karşısında insan gerçekliğini yansıtabilmektir. Yani olaylar karşısında insanların olası duygu ve düşüncelerini irdeleyip göstermiş oldukları davranışlar çözümlenir.
→ Ruhsal betimlemelerin ağırlıkta olduğu bu teknik yazarlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
İç Çözümleme Örneği
Geçen yıl bölgede nohut hasadı iyi olunca ani bir kararla tüm tarlalarına nohut ekmeye karar vermişti. Ancak hesaplamadığı bir şey vardı ki herkes onun gibi düşünmüş ve nohut ekiminde bir rekor yaşanmıştı. Hasat zamanı geldiğinde bunca emeğinin karşılığını alamayacağını aylar öncesinde anlamıştı. İsteksiz bir şekilde tarlasına gidiyor, akşama kadar zoraki bir şekilde çalışmalarını tamamlıyordu. Yine mi aldığı kararlarla ailesinin bunca emeği boşa gidecekti? Canı sıkılıyor ve kimseyle konuşmak istemiyordu. Akşam eve geldiğinde hafif bir utangaçlık duygusuyla çocuklarının yüzüne bakmıyor, erkenden yatağa kaçma isteği duyuyordu.
Uyarı ⇒ İç çözümleme ile iç konuşma teknikleri sıklıkla birbirleriyle karıştırılmaktadır. İkisi de kahramanların duygu ve düşüncelerini yani iç dünyasını dile getirse de aralarındaki en büyük fark anlatımdaki bakış açısıdır. İç konuşmada bu duygu ve düşünceler bizzat kahramanın kendisi tarafından dile getirilirken iç çözümleme de ise yazar tarafından dile getirilmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR
⇒ PDF / Slayt
⇒ 11.Sınıf Ders Konuları
⇒ Anlatım Teknikleri
⇒ TYT Türkçe
⇒ AYT Edebiyat
Yorumları Gör (1)
Üniversite sınavına hazırlanırken aralarındaki farkı bilmem gerekiyor,siteniz çok işime yaradı;teşekkür ederim.