Karagöz Oyunlarının Kaynağı

Araştırmacılar, gölge oyunlarının kaynağı üzerine çeşitli görüşler ileri sürerek bu oyunları, Moğolların Çinlilerden aldığını, Moğollardan da Orta Asya Türklerine geçtiğini söylerler. Anadolu’ya göç edenlerle bu sanatın bütün dünyaya yayıldığı ileri sürülür. 

Bazılarınca iddia edilir ki, gölge oyunları 16. yüzyılda Mısır yoluyla Anadolu’ya gelmiştir. Bu iddiaya göre, Yavuz Sultan Selim 1517 tarihinde Mısır’ ı ele geçirince şerefine verilen bir eğlence sırasında gölge oyununa benzer bir gösteri yapılır. Yavuz Sultan Selim, o sanatçıyı beraberinde İstanbul’a getirir. O sıralarda 21 yaşındaki oğlu Kanuni Sultan Süleyman, gölge oyunlarını çok sever ve seyredermiş. Böylece gölge oyunlarının Osmanlı Sarayına adım attığı ve yayıldığı varsayılır.

Halkın büyük ilgisini kazanan bu oyun tekniği Türk ustalarının elinde gelişmeye başlar. Mısır gölge oyunlarındaki renksiz hareketsiz görüntüler, Türk gölge oyununda hareket ve renk zenginliği kazanır. Türk gölge oyunlarına “Çadır Hayal, Zıllı Hayal, Hayal-ı Zıll” adı verilirdi. Son zamanlarda ise, oyunun baş kahramanının adına uygun olarak “Karagöz Oyunları” diye adlandırılmıştır…

(Mustafa Mutlu “Karagöz”)

Karagöz Oyunlarının Kaynağı

Karagöz Oyunlarının Kaynağı

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.