Günümüzde üniversite mezunu olan bir çok genç arkadaşımız maalesef KPSS engeline takılmaktadır. Peki bu KPSS nedir? Neden ülkemizde artarak büyük bir sorun olmaya devam etmektedir. KPSS açılımıyla Kamu Personeli Seçme Sınavıdır. Günümüzde devlet en basit memurluğa bile eleman alırken KPSS şartı aramaktadır. Bugün eğer ben devlet işinde çalışacağım diyorsanız mutlaka bir KPSS sınavına girmeli ve yeterli bir puanı almalısınız. 2 farklı KPSS vardır. Biri lise düzeyinde olan KPSS bir diğeri ise lisans düzeyinde olan KPSS.
Lise düzeyinde olan KPSS tek formattan oluşmakta ve lise mezunu olanlar ile üniversiteye yerleşmiş fakat daha mezun olmamış kişiler bu sınava girebilmektedir. Lisans Düzeyinde yapılan KPSS ise 4 oturumdan oluşmaktadır. Cumartesi günü ve Pazar günleri 2’şer oturumdan oluşmaktadır. Cumartesi sabah yapılan oturum genel kültür ve genel yetenek sorularından oluşan 120 soruluk bir sınavdır. KPSS’ ye başvuran herkes bu sınava girmek zorundadır. Yalnız İngilizce sorularını da çözmek isteyenler önceden başvurmaları durumunda İngilizce testini de çözebilirler. Bu durum artı bir puan getirebilir. Cumartesi öğleden sonra yapılan sınav ise eğitim bilimleri sınavıdır. Bu sınava sadece öğretmen adayları başvurabilmektedir. Bu oturumda tamamı eğitim bilimlerinden oluşmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır. Pazar sabahı yapılan sınava ise hukuk, işletme, iktisat, maliye ve muhasebe bölümü mezunları başvurabilmektedir. Bu oturumun süresi ise 210 dakikadan oluşmaktadır. Pazar öğleden sonra yapılan oturum da 210 dakikadan oluşmaktadır ve bu sınava çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, ekonometri, istatistik, kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler mezunu olanlar katılabilmektedir.
Peki bu KPSS neden yapılmaktadır ve gerekli midir? Ülkemiz hızla artan genç bir nüfusa sahiptir. Buna paralel olarak gelişme hızı da artmaktadır. Ancak gelişme hızı nüfus hızından daha yavaş arttığı için artan genç nüfusa iş olanakları sunmak zor olmaktadır. KPSS ilk kez 2001 yılında Bülent Ecevit tarafından kamu personelinde adam kayırmağı engellemek için getirilmişti. Ancak o dönemde ,öğretmenlik mesleğini düşünürsek, mezun olan sayısı alınan öğretmen sayısından azdı. Bu nedenle mezun olan herkes hemen hemen hiç beklemeden atanabiliyordu. Fakat üniversite okuyan gençlerin hızla artması ve özellikle planlama yapılmadan öğretmenlik bölümlerine çok sayıda öğrenci alınması, bugün kaçınılmaz sonu getirmiştir. Günümüzde maalesef aday öğretmen sayısı, öğretmen ihtiyacından çok çok fazladır. Bu nedenle KPSS zorunlu olarak uygulanmakta ve öğretmen adayları arasından en iyi olanı seçme amacı oluşmaktadır. Mezun sayısının hızla artması öğretmen adaylarının daha fazla sayıda öğretmen adaylarıyla rekabet etmesini sağlamıştır. Bu da KPSS’yi daha zor bir hale getirmiş ve öğretmen adaylarını, atanabilmek için yüzbinlerce aday arasında en iyi olmaya zorlamıştır. KPSS’den başarıya ulaşmak için sadece kendi alanınıza hakim olmakta yetmemektedir. KPSS’de başarılı olma isteği alanınızın yanında Türkçe, matematik. Geometri, Tarih, coğrafya ve anayasa gibi derslere de hakim olmayı gerektirmiştir.