Mektup Nasıl Yazılır? Mektup Yazma Aşamaları

Tarihin en eski iletişim aracı olarak kabul edebileceğimiz mektuplar gelişen teknoloji ile bugün popülerliğini kaybetmiş olsa da hala önemini korumaktadır. Özellikle duyguların ve düşüncelerin karşı tarafa ifade edilmesinde hiçbir tür mektubun yerini tutmamaktadır. Bu yazımızda “Mektup nasıl yazılır?” sorusuna cevap vererek iletişim ve haberleşme tarihimizde önemli bir yer tutan bu türün yazma aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Mektup Yazma Aşamaları

1. Yazılış Amacını Belirlemek – Muhatap Belirleme

Öncelikle yapılması gereken ilk şey mektubun kime yazılacağını belirlemektir. Gönderilecek kişinin yani muhatabın belirlenmesiyle birlikte amacın da belirlenmesi içeriğin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır.

2. Konunun (İçeriğin) Belirlenmesi

Yazılış amacının belirlenmesinin ardından mektubun içeriğini belirlemek gerekir. İçeriği yazacak kişinin karşı tarafa aktaracağı konuları bir taslak halinde oluşturmalıdır.

3. Hitap Bölümü

Mektuplar yazıldığı kişiye hitapla başlamaktadır. Hitaplar da yazılacak kişiye, gönderici ile alıcı arasındaki ilişkiye göre değişebilmektedir. Hitaplardan sonra virgülün (,) konulması da unutulmamalıdır.

4. Giriş Bölümü

Hitaptan sonraki bölümdür. Burada kişi kendini tanıtır, yazma amacını belirtir ve öncesinden bir mektup varsa ondan bahsedilebilir.

5. Gelişme Bölümü

Her metinde olduğu gibi bu türde de asıl anlatılmak istenen, göndericinin karşı tarafa aktarmak istedikleri her şey gelişme bölümünde dile getirilir. Mektubun en önemli ve uzun kısmını gelişme bölümü oluşturmaktadır.

6. Sonuç Bölümü

Gönderici, sonuç bölümünde söyleyeceklerini toparlar ve karşı tarafla olan samimiyetine göre sevgi, saygı ve selam sözcükleriyle yazısına son verir. 

7. Ad-Soyad ve Adres Yazımı

Mektubun önemli noktalarından biri de göndericinin ad-soyad bilgileriyle ona ulaşılabilecek bir adresin yazılmış olmasıdır. Ad-soyad bölümü mektubun sağ alt köşesine yazılmalıdır. Mektubun yazıldığı tarih de mektubun sağ üst tarafına yazılır. Adres ise sol alt bölüme yazılmalıdır.

Bu aşamalar tamamlandıktan sonra yapılacak ilk şey mektubu gözden geçirip varsa anlatım bozuklukları ile yazım yanlışlarını düzeltmek olmalıdır. Ayrıca noktalama işaretlerinin de doğru kullanılıp kullanılmadığının dikkatli bir şekilde gözden geçirilmesi gerekir.

Son aşama ise mektubun karşı tarafa gönderilmesidir. Mektup bir zarf içine konulmalı ve zarfın sol üst kısmına gönderenin adı ve soyadıyla birlikte adresi yazılmalıdır. Bu bölüme göndericinin adresinin yazılması hem alıcının olası bir cevapta göndericiye ulaşmasını hem de zarfın alıcıya ulaşamaması durumlarında iadesi için son derece önemlidir. Zarfın sağ alt köşesine alıcının ad-soyad bilgisiyle adresi doğru bir şekilde yazılmalıdır.

Ayrıca Bkz ⇒ Mektup Nedir?

Bir yorum

  1. 👍👍👍👍👍

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.