İnsanoğlunun diğer canlılardan ayrılan en önemli özelliği düşünebilmesi ve bu düşüncelerini başka insanlara aktarabilmesidir. İletişimin geçmişi de en az insanlık kadar eskidir.
Niçin Yazıyoruz?
“Niçin yazıyoruz?” sorusuna belki de verilecek birçok cevap bulunabilir. Kimisi daha daha güzel bir dünya düşlediği için yazar, kimi içindekilerini paylaşmak için, kimi de “Söz uçar; yazı kalır” diyerek sözlerini ölümsüzleştirmek ister. Kimisi de Umberto Eco gibi “Hayatta kalmak için hikâyeler anlatmak gerek” diyerek yazmıştır.
Her yazarın yazma nedeni ve biçiminde farklılıklar bulunmaktadır. Çünkü her yazarın karakteri, dünya görüşü, ve bilgisi birbirinden farklıdır. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi insanoğlu çok eski zamanlardan beri duygu ve düşüncelerini başka insanlara aktarma ihtiyacı hissetmiştir. Her insan içinde yoğun bir duygu ve düşünce barındırır. Bunları başka insanlara aktarmanın bir yolu da yazmaktır. Aynı zamanda insan yazarak, yeni bir yaşam oluşturarak mutluluğa da ulaşabilmektedir. Nitekim ünlü yazarların yazma nedeniyle ilgili sözleri incelendiğinde bunu bir ihtiyaç, gereklilik ve yaşam tarzı olarak gördükleri söylenebilmektedir.
Nasıl Yazmalıyız?
İletişim kurmak ve iletişim kurmayı bilmek arasında kocaman bir fark vardır. Herkes başkalarıyla iletişim kurabilir ancak başkalarıyla sağlıklı ve etkili bir iletişim kurabilmek ayrı bir tecrübe ve bilgi gerektirir. Bu nedenle nasıl yazmalıyız sorusuna verilecek ilk cevap; etkili yazabilmektir olmalıdır. Bugüne kadar belki de yazılmış milyonlarca metin olduğu söylenebilir ancak bizim bildiğimiz ya da tarihin yıpratıcı yönüne meydan okumuş çok fazla eser olduğu da söylenemez. Etkili yazılabilmiş metinler varlığını zamana karşı koruyabilmektedir. Bu nedenle etkili yazmak ilk şartımız olmalıdır.
Bir metnin etkili olabilmesinin başka bir yolu ise o metnin hazırlık, planlama ve geliştirme aşamalarının sağlıklı yapılabilmesine bağlıdır. Yazı yazarken düşüncelerimizi olduğu gibi kağıda dökeriz. Kağıda dökülen ilk metin muhtemelen oldukça kusurlu olacaktır. Ancak daha sonradan yapılacak düzeltme ve geliştirme çalışmaları ortaya konulan metnin kalitesini arttıracaktır. Metin yazarken anlatım planına sadık kalmak, noktalama işaretlerini yerinde ve doğru kullanmak, dilin güzelliklerini yansıtabilmek de gereklidir.
Metin yazma süreci hakkında ayrıntılı bilgi almak için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz
9. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinin konu anlatımlarına aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz…
Cok yararlandim saolun
Çok Teşekkür ederim ödevime yardımcı oldunuz
Harika bir yazı olmuş.
Çok teşekkür ederiz.
çok teşekkürler kurtardınız beni
Valla baya baya iyi olmuş çok yararlandım teşekkürler
Güzel yorumunuz için teşekkür ederiz.
sağol admin sayende ödev yetiştirdim
Çok sağ olun çok güzel bir yazı olmuş vallahi biz de bu dertten kurtardınız sağ ol un
ne büyük tesafüp hepsi 23 58 bot kullandığınız için burdan almıycağım :))
Muhtemelen sistemden kaynaklı tüm saatleri bu şekilde gösteriyor. Sizin yorumunuzu da onaylayacağım ve aynı saat çıkarsa belki ithamlarınızdan utanırsınız.