Arkadaşlar, yıllarca atanma gayesiyle çalıştık çabaladık ve sonunda tüm emeklerimizin karşılığını aldık. Peki bundan sonra nasıl bir süreç bizi bekliyor? Atandım fakat bundan sonra ne yapma gerekiyor. Öncelikle arkadaşlar atandıktan sonra size bir kararnamenin ulaşması gerekiyor ya da bakanlıkça bir kayıt dönemi ilan edilecektir. 17 bin şubat ataması için MEB yayımladığı takvimde 6 şubatı göreve başlama tarihi olarak ilan etti. Bu atamanın kaydı 6 şubat tarihinde başlayacak 21 şubat tarihinde sona erecektir. Yani kayıtların başladığı günden itibaren 15 gün içerisinde mutlaka göreve başlama kaydının yapılması gerekiyor.
Eğer bu 15 günlük süre için de kaydınızı yapmazsanız ve geçerli bir mazeretiniz yoksa 1 yıl boyunca bir daha memur olma şansınız kalmıyor. Kayıt dönemi geldiğinde istenilen belgeler ile öncelikle atandınız yerin il milli eğitim müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor. Eğer il merkezi dışında bir yere atanmışsanız, atanma kararnameniz ilçe MEM’lere, İl MEM’den elektronik posta yoluyla iletilecektir. Kaydınızın devamına bundan sonra atandığınız ilçenin milli eğitim müdürlüklerinden devam edeceksiniz. İl milli eğitim müdürlüğünde işlerinizi hallettikten sonra ilçeye atananlar işlemlerin devamı için ilçe milli eğitim müdürlüğüne geçmeli. Orada sizden birkaç form doldurmanızı isteyecekler ve özlük dosya almanızı isteyecekler. Burada dolduracağınız mal bildirimi vb. formlardan sonra bir de anlaşmalı bankadan hesap açmanız istenecek. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra sıra geliyor göreve başlama yazısının yazılması. Bunun için ilçe MEM’in size verdiği yazıyı atandığınız okula getirip gerekli işlemlerin yapılmasını sağlamalısınız. Okuldan size verilecek göreve başlama yazısını tekrar ilçe milli eğitime getirip özlük dosyanıza konulmasını sağlayacaksınız. Bu işlemlerin sonrasında artık resmi olarak sizde Öğretmenlik mesleğine adım atmış bulunacaksınız. Burada dikkat etmeniz gereken bir şey var. O da göreve başlama yazınızı yani öğretmenliğe başlama tarihini erken tutmanızdır. Çünkü bazen bir gün bile sizin için çok önemli olabiliyor. Özellikle tayin dönemleri geldiğinde açıklanan tarihlerde gün ile tayin hakkını kaybedenler olabiliyor. Bunun dışında göreve ne kadar erken başlarsanız o kadar kıdemli sayılırsınız. Bir de ilk ay alacağınız maaşı da etkileyecektir göreve başlama yazısı. Çünkü memur maaşları ayın 15’inde bir sonraki ayın ücreti peşin olmak üzere ödenir. Yani 15 şubat tarihinde alacağınız memur maaşı aslında 15 şubat-15 mart arası çalışmalarınız için size peşinen ödenen ücrettir. Bu durum da 15 şubat öncesi yapacağınız göreve başlama kaydı için size 15 şubatta 1 aylık ücret ödenecektir. Bir de 15 şubat öncesi göreve başlama tarihiniz baz alınarak size günlük maaş hesaplaması yapılarak bir ödeme de yapılacaktır. Yani eğer 6 şubatta kayıt yaparsanız size hem 15 şubatta maaş ödenecek hem de 6-15 şubat arası yani 10 günün ücreti de ödenecektir. Bu durumda ne kadar erken kayıt yaparsanız bunun maddi dönüşümünü de alacaksınız.
Öğretmen ataması sonrasında kayıt için istenen belgeler:
1) T.C. kimlik nolu nüfus cüzdanı.
2) Lisans diplomasının veya geçici mezuniyet belgesinin aslı ya da onaylı bir örneği. (Fotokopisini yanınızda bulundurunuz)
3) Varsa tezsiz yüksek lisans diploması ya da geçici mezuniyet belgesi. (Fotokopisini yanınızda bulundurunuz)
4) Erkekler için askerlik durum belgesi.
5) Son altı ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf.
6) Sabıka kaydı.
7) Sağlık raporu. (hemen hemen hiçbir il-ilçe bunu istemiyor fakat siz yine de daha önceden telefon açıp bilgi alın.)