Pedagojik Formasyon Eğitimi

Fen-Edebiyat fakültesinden mezun olanların en büyük problemlerinden biri formasyondur. Bu bölümlerden mezun olanların öğretmen olabilmeleri için bir formasyon eğitimi almaları gerekmektedir. Ama maalesef mezun olan herkesin bu eğitimi alma şansı yok. 2010 senesinden önce formasyon eğitimi Tezsiz Yüksek Lisans adı altında veriliyordu ve bu eğitimi alanlar yüksek lisans yapmış sayılıyordu.

Tezsiz yüksek lisans diploması, bazı yerlerde yüksek lisans olarak da kabul görüyordu.Çünkü tezsiz yüksek lisansa başvuru yapmak için Akademik Lisans Eğitim Sınavı (ALES) puanı gerekmektedir. Bu sınavın içeriğinden dolayı tezsiz yüksek lisans, yüksek lisans olarak kabul görebiliyordu. Ancak 2010 yılından sonra tezsiz yüksek lisans eğitimi kaldırıldı. Bunun yerine Formasyon eğitimi getirildi. Peki tezsiz yüksek lisans ile pedagojik formasyon eğitimi arasında ne fark var? Öncelikle tezsiz yüksek lisans normal bir yüksek lisans eğitimi sayıldığından üniversite eğitimin sağladığı her fırsattan yararlanma imkanı vardı. Yani öğrenci sayıldığınızdan öğrenci indirim kartları, burs-kredi fırsatları, yurt imkanı, askerlik erteleme hakkı gibi. Ancak formasyon eğitimi aldığınızda bu öğrenci sayılmadığınızdan bu imkanlardan yararlanma şansınız yok. Bir de tezsiz yüksek lisans memur olduğunuzda size kademe ilerlemesi verilmesinde de göz önünde tutulacaktır.
Tezsiz yüksek lisan kaldırılıp yerine pedagojik formasyon eğitim getirildikten sonra ALES puanı zorunluluğu da ortadan kalktı. Önceleri tezsiz yüksek lisansa okul diploma notunun %50’si, ALES puanın %50’si baz alınarak (genelde bu şekildeydi) başvuruluyordu. Pedagojik formasyon eğitiminde ise bu şart ortadan kalkmıştır. Bunu yerine sadece okul diploma puanı baz alınmıştır. Formasyon eğitimine başvuruda da 2.50 diploma puanı zorunluluğu getirilmiştir. Bu durum da 2.50 diploma puanının altında mezun olanları zor duruma sokmuştur. Çünkü daha önceden böyle bir şart olmadığından çoğu öğrenci diploma notunu pek önemsememiş bu nedenle de diploma notları düşük olmuştur. Neyse ki bu durumun daha sonradan farkına varılmış ve 2.50 diploma puanı zorunluluğu 2010-2011 dönemi ve sonrasında üniversiteye kayıt yapanlara getirilmiştir. 2010 dönemi öncesinde tezsiz yüksek lisansa başvuru için bizzat üniversitenin ilgili bölümüne başvurmak zorunlu iken formasyon eğitimin gelmesiyle çoğu üniversite internetten başvuru yöntemine geçmiştir. Formasyon belgesini alan Fen-Edebiyat fakültesi mezunu ile Eğitim fakültesi mezunu olan bir öğretmenin atanma şansı eşit olmuş oluyor. Artık formasyon belgesini almak daha da kolaylaşmıştır. Fen-Edebiyat fakültesinde okuyanlar 3.sınıftan sonra belirli şartları taşıyorlar ise daha mezun olmadan bile bu formasyon eğitimini alabilirler.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.