“Roman yazımı” hakkında sizlere bilgi vermeden önce “Roman” hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Modern zamanların en popüler, en güçlü ve en etkili anlatım türü olarak karşımıza roman çıkmaktadır. Romanın kendine özgü bir yapısı ve anlatım kuruluşu bulunmaktadır. Aynı zamanda kurmaca bir nitelikte taşır; yani gerçek hayatı yazar kendi mantığına göre kurgular.
Romanın kuruluşunu, özelliklerini ve mantığını bilmeden bir roman yazmanın elbette mümkünatı bulunmamaktadır. Bir romanın temelini oluşturan, onun iskeleti olarak kabul edeceğimiz birtakım yapı unsurlarını tanımak gerekmektedir. Genel olarak bir romanın yapı unsurları şu şekildedir:
- Olay Örgüsü
- Kişi
- Zaman
- Mekan
- Anlatıcı
Roman Nasıl Yazılır?
Peki romanımızı nasıl yazacağız? Eserinizi yazmadan önce aşağıdaki başlıklara sırasıyla dikkat etmeniz sizler için faydalı olacaktır.
Temanın Belirlenmesi
Günümüzde birçok roman türü bulunmaktadır: bilim-kurgu, tarihi, macera, polisiye, psikolojik, sosyal… Bir roman yazmadan önce yapmanız gereken ilk şey eserinizin türünü ve temasını belirlemek olmalıdır. Hangi konuda yazacağınızı, hangi temayı seçeceğinizi belirledikten sonra temanıza uygun olay örgülerini yaratmanız gerekmektedir.
Olay Örgüsü
Her romanın temelinde bir olay yatmaktadır. Eserdeki ana olayın etrafında ise romanın başından sonuna kadar yer kaplayan olay örgüleri bulunmaktadır. Eserin bünyesini oluşturan en önemli unsur olay örgüsüdür. Olay örgüleri ne kadar mantıklı ve uygun bir şekilde dizayn edilmişse eserin bütünselliğini sağlaması o kadar kolay olacaktır.
Kişiler (Kahramanlar)
Romanın temelinde bir olayın yattığını söylemiştik. Bu olayları gerçekleştiren bir de kahramanların bulunması zorunluluğu doğmaktadır. Romandan önceki edebi türlerde kahramanlar insan dışındaki varlıklardan seçilebilmekteydi. Ancak modern romanla birlikte anlatılarda kahramanların insanlardan seçilmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Bir olayın canlandırılması ve okuyucuya aktarılmasında kişiler vazgeçilmez unsurların başında yer almaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta kişi seçimlerinin eserde anlatılan olaylara uygun yapılmış olmasıdır.
Yazarın belirlemiş olduğu kişilerin karakter özellikleri de okuyucuya sunulmalıdır. Bu ya yazar tarafından anlatılarak yapılır ya da olaylar ilerledikçe kişilerin davranışlarından okuyucunun anlaması yoluyla gerçekleşir. Kişilerin olaylarla bağlantılı olarak karakter özelliklerinin mantık çerçevesinde olması şarttır. Örneğin içe kapanık, insanlarla iletişim kurmakta zorlanan bir karakterin roman içinde başarılı bir müşteri temsilcisi olması okuyucunun dikkatinden kaçmayacaktır. Bu türde yapılan hataların eserin değerini düşürecektir.
Mekan
Olayların gerçekleştiği mekanların seçilmesi de eserin başarısını belirleyen etkenlerdendir. Eğer roman içinde olaya uygun bir mekan seçimi yapılmazsa bu durum okuyucunun gözünden kaçmayacaktır. Yazar mekan betimlemelerini okuyucunun ilgisini çekecek bir şekilde gerçekleştirmelidir.
Zaman
Olayların geçtiği ana ya da romanın başından sonuna kadar geçen süre zaman olarak adlandırılır. Siz de roman yazmadan önce zamanı belirlemelisiniz: Olaylar ne kadar sürede geçmeli, olaylar kronolojik bir şekilde mi gerçekleşecek yoksa geçmişe gidiş-dönüşler olacak mı gibi…
Anlatıcı
Romanda yaşanan olaylar ya birinci ya da üçüncü ağızdan anlatılabilmektedir. Siz de olayların kimin tarafından ve hangi bakış açısıyla anlatacağınızı belirlemelisiniz. Olayların merkezinde yer alan bir kahraman bakış açısıyla anlatabileceğiniz gibi olayları kameraman gibi gözlemleyen bir bakış açısı da oluşturabilirsiniz. Ya da gözlemci bakış açısıyla olayları gören anlatıcıya birtakım ilahi güçler yükleyip onun kişilerin iç dünyasını, o anki düşüncesini, geçmişini ve hatta geleceğini bilebilmesini sağlayabilirsiniz.
Gözden Geçirme
Roman sanatının tüm inceliklerini yazınıza uyguladınız ve eserinizin taslak çalışması tamamlandıysa şimdi eseri tekrar inceleme zamanı. Elinizde olan taslak romanı baştan itibaren dikkatli bir şekilde incelemeli ve mantıksal hataları, yazım yanlışlarını, anlatım bozukluklarını düzeltmeniz gerekmektedir. Eğer dikkatli bir şekilde romanınızın kontrolünü yapmazsanız okuyucular tarafından eleştirilmeniz çok güçlü bir ihtimaldir.
Unutmayın, kimse bu işe ilk başladığında mükemmel değildir. Bu nedenle özellikle ilk çalışmalarınızda eleştiriye açık olun ki hatalarınızı objektif bir şekilde değerlendirebilesiniz.
Yorumları Gör (1)
Ailemin hayatını roman olarak yazıyorum