Daha önceden belirlenmiş herhangi bir konuda alanlarında uzman kişilerin bir mekanda dinleyici karşısında hazırlıklı olarak konuşma yaptıkları bilimsel toplantılara “Sempozyum” denir. Aynı zamanda “Bilgi şöleni” olarak da adlandırılmaktadır. Sempozyumlar genellikle bilimsel konularda yapılmaktadır. Uzman kişiler belirlenmiş olan konunun çeşitli yönlerini ele alarak hazırlık yaparak konuşmasını yapar ve böylelikle konunun tüm yönleriyle ele alınması sağlanmış olur.
Genellikle bir günlük olarak planlanmakta ve uygulanmaktayken bazen bir hafta kadar süren sempozyumlar da düzenlenmektedir. Bu tür tartışmalarda ilk günler konuşmalar yapılırken son günler ise daha farklı etkinliklere ayrılmaktadır.
Sempozyumlar daha önceden planlandığı ve ilan edildiği gibi aynı saatte bir açılış konuşmasıyla başlatılır ve devamında konuşmacılar sırasıyla konuşmasını yapar. Her katılımcı ortalama olarak 20 dakikalık bir konuşma yapar. Konuşmasından sonra izleyiciler tarafından konuşmacılara sorular yöneltilebilir. Seçilen konunun kapsamına ve katılımcı sayısına göre öğleden önce ve öğleden sonra iki oturum şeklinde gerçekleştirilebilir.
Diğer tartışma türlerinde olduğu gibi sempozyumda da bir başkan bulunmaktadır. Başkan tüm oturumları ve konuşmaları yöneten kişidir. Başkan katılımcıları konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet eder ve konuşmacıların belirlenen planda ve sürede sunumlarını yapmalarını sağlar. Süresini aşan katılımcılara konuşmasını bitirmesi yönünde uyarılarını yapar.
Sempozyum daha ciddi ve bilimsel nitelikte olmasından dolayı diğer tartışma türlerinden ayrılan önemli özelliklere sahiptir. Büyük bir organizasyon kapsamında yapılan bilgi şölenlerinde yapılan konuşmalar daha sonra metin haline getirilir ve kitap olarak basılabilir.
Sempozyum Özellikleri
- Bilimsel konularda yapılan konuşmalardır.
- Sempozyum konuları “Kültür, edebiyat, tarih, hukuk, siyaset, eğitim, spor vb.” alanlardan seçilebilmektedir.
- Diğer tartışma türlerinden farklı olarak ciddi bir üslubu vardır.
- Amaç belli bir konuda izleyicileri aydınlatmaktadır.
- Katılımcı sayısı seçilen konuya ve organizasyona göre belirlenmektedir.
- Katılımcılar alanlarında uzman kişilerden seçilmektedir.
- Tartışmayı yöneten ve katılımcıları sahneye davet eden bir başkan bulunur.
- Genellikle bir gün sürer ancak seçilen konunun kapsamına göre bir haftaya kadar uzayabilmektedir.
- Konuşma süreleri çok uzun olmamakla birlikte 5-20 dakika arasında değişmektedir.
- Aynı zamanda bilgi şöleni olarak da adlandırılmaktadır.
- Sempozyum konuşmaları daha sonra kitap halinde basılabilir.