Sunum Nedir? Sunumun Özellikleri

İnsanoğlu yalnız yaşayan bir varlık olmadığı için sürekli insanlarla iletişimde bulunur. Hayatın hemen hemen her alanında iletişim kurmak zorunda olduğumuzdan iletişimin daha sağlıklı yapılması, iletişimin anlaşılması, iletişimin karşı taraftakini olumlu yönde etkilemesi konusu her zaman önemli olmuştur.

 Sunum ise bir durumun, bir araştırmanın, bir konunun, bir anket sonucunun karşı tarafa aktarılması işidir. Sunu konuları her alanla ilgili olabilir. Tabii bu sunum sıradan bir anlatımla ve materyalsiz olmamalıdır. Sunu örnekleri hayatımızın her alanında karşımıza çıkar. Çünkü bir lokantaya bile gitseniz oradaki çalışanların size menüyü anlatması, sizinle konuşma şekilleri, getirdikleri tabakları size sunuş şekli, oturduğunuz mekanın ilgi çekiciliği ve temizliği sizi etkileyecektir. 
Bunların hepsinin bir sunum olduğunu düşünürsek size iyi bir şekilde sunulmuş yemek sizin hoşunuza gidecek ve aynı mekana bir daha gitmek isteyeceksinizdir. Bu nedenle hayatın her alanında sunum teknikleri önem arz eder. Aynı konu bir anlatım için de geçerlidir. Size iyi sunulmuş bir anlatım hem ilginizi çekecek hem de kolayca kavrayıp bir daha unutmamanızı sağlayacaktır. Bu nedenle sunum kavramı anlatımda son derece önemlidir. Ancak iyi bir sunum iyi bir planlama ve hazırlık gerektirecektir. Bu hazırlıklar sunum öncesi, sunum sırası ve sunum sonrasıdır. Sunum nasıl yapılır? Bu hazırlık aşamalarına kısaca değinecek olursak:

Sunum Öncesi Yapılması Gerekenler

Sunum hazırlama en önemli önceliğimiz olmalı. Öncelikle sunum yapılacak konunun belirlenmesi gerekiyor. Sunum konusu belirlendikten sonra da sunum yapılacak dinleyicinin tanınması ve seviyelerinin belirlenmesi gerekir. Sunum yapacak kişi konuyla ilgili iyi bir araştırma yapıp neler anlatacaklarını önceden planlamalıdır. Sunum sırasında konunun daha iyi anlaşılabilmesi için çeşitli materyallerin kullanılmasından da, sözlü anlatımın yanında görsel anlatım da yararlanmalıdır. Son olarak da anlatıcının sunum yapacağı yeri önceden görüp hazırlıklarını ona göre yapmalıdır. 

Sunu Hazırlama Aşamaları

1. Sunu kapak dosyası hazırlama: Anlatılacak konu hakkında bilgi verilirken sunuyu hazırlayanın ismi de yer alabilir.

2. Sunu akışı sayfası hazırlama: Anlatılacak konuların şeması yer alır.

3. Sunuda yazı kullanımı: 

4. Sunuda görsel ve işitsel ögelerin kullanımı: Anlatılacak konunun daha net anlaşılabilmesi için görsel ve işitsel materyallerden yararlanmak gerekir.

5. Yazı-görsel-zemin ilişkisi: Hazırlanacak sununun göze hitap etmesi gerekir. Zemin ve yazı arasındaki uyumsuzluk gözü yoracağından içeriğe en uygun ögeler kullanılmalıdır.

Sunum SırasıSunumnda Yapılması Gerekenler

Sunuma herkes katılım sağladıktan sonra başlanmalı. Anlatıcı sunuma başlamadan önce kısaca kendini tanıtmalı. Sunum sırasında son derece anlaşılır, yalın ve dikkat çekici bir dil kullanılmalı. Anlatım sırasında jest ve mimik harekeleri de dile yardımcı olmalı. Anlatıcı kendinden emin, ciddi ve ağırbaşlı bir ifade takınmalı. Anlatım sırasında eş zamanlı olarak görsel materyallerden de yararlanılmalı.

Sunumda Kullanılacak Araçlar

Sunum sırasında bazı gereçlerden yararlanmak (Bilgisayar, akıllı tahta, projeksiyon, mikrofon, pano, video, çok yapraklı pano, yazı tahtası vb.) çeşitli avantajlar sağlar. Sunum sırasında materyal kullanmanın yararları şunlardır:

  1. Anlatım daha net anlaşılır
  2. Anlatımın sıkıcı yönünden kurtulmuş olunur
  3. Sıkıcılıktan kurtulan bir sunum dinleyiciye daha kalıcı bilgiler sunabilir
  4. Anlatıma olan ilgiyi artar

Sunum Bitiminde Yapılması Gerekenler

Sunum bitirildikten sonra dinleyicinin sunucuya soru sorma fırsatı verilmeli ve bu sorular cevaplanmalıdır.

Yukarıda yer alan “Sunu hazırlamanın temel ilkeleri” konusuna dikkat edilerek başarılı bir sunum yapılabilir.

9. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinin konu anlatımlarına aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz…

9. Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Konuları

3 yorum

  1. Açıklayıcı olmuş, teşekkürler…

  2. Edebiyat dersim için çok yararlı oldu..
    Teşekkürler.. 😊

  3. İlginize teşekkür eder, başarılar dileriz 🙂

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.