Farklı görüşlere sahip bireylerin bir araya gelip bir konu hakkında konuşmaları, karşılıklı olarak birbirlerinin fikirlerini çürütmek ve karşı tarafa fikir anlamında üstün gelme faaliyetine genel olarak tartışma denir.
Tartışma özgür düşüncenin ve demokrasinin en güzel sonuçlarından biridir. Tartışma yoluyla düşüncelerin sağlamlığı test edilir ve doğru düşünceye en kısa yoldan ulaşılabilir. En doğru sonuca ulaşabilmek için tartışmada belirli kurallar vardır. Bu kurallar tartışmanın amacına hizmet eder. Tartışma kuralları şunlardır: Tartışmada öncelikle karşılık saygı ve hoşgörü olmalıdır. Tartışma sırasında kişilere verilen sınırlı zamana uyulmalı ve sabırlı olunmalı. Güzel ve saygılı bir konuşma üslubu tartışma sırasında en önemli noktalarından biridir. Amaç doğruya ulaşmaksa yapılan eleştirilerden pay çıkarmak da gerekebilir.
Tartışmada konuşmacılar ve başkan bulunur. Tartışmada başkanın görevleri şunlardır: Başkan tartışmayı yönetir ve kişilere söz hakkı vererek tartışmayı yönetir. Aynı zamanda başkan ara ara konuları toparlar ve hem konuşmacılara hem de dinleyicilere aktarır. Başkan uygun Bu bakımdan başkanın son derece bilgili ve tecrübeli olması gerekir. Başkan tartışma sırasında kendi düşüncelerini açıklamamalı ve düşüncelerini kabul ettirmeye çalışmamalıdır.
Tartışmalar yapılış şekline ve yapısına göre çeşitli isimler alır. Tartışma türleri şunlardır: Münazara, panel, açık oturum, forum, sempozyum…