Yazma, belirli düşünce ve hislerin önceden planlanarak düzenli bir şekilde bazı kurallara uyularak özgün bir şekilde yazıya geçirilmesidir. Düşüncelerin ve duyguların yazıya aktarılma süreci sözlü olarak aktarmaya göre daha kapsamlı ve ayrıntılı bir çalışma gerektirir.
Yazma işinin tamamlanması sırasında aşağıdaki aşamaların sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi gerekmektedir. Yazma sürecini oluşturan aşamalar aşağıda yer almaktadır.
Yazma Süreci
1. Hazırlık
Yazmayı oluşturan ilk aşama hazırlıktır. Başarılı bir yazı ancak iyi bir hazırlık süreciyle oluşabilmektedir. Hazırlık aşamasında oluşturulacak metnin teması, türü, hedef kitlesi ve amacı belirlenir. Özellikle metnin hitap edeceği kitleye ve amaçlanan hedefe göre sınırlandırılması gerekir. Anlatımda sınırlama yazma sürecini başarıya ulaştıracak bir etkendir. Hedefe göre konu belirlendikten sonra ikinci aşamaya geçiş yapılabilir.
Hazırlık aşamasıyla ilgili daha detaylı bilgi için şu yazımıza bakabilirsiniz: Anlatımda Hazırlık
2. Planlama
Bu bölümde metnin anlatmak istediği ileti yani ana düşünce belirlenir. Bir metinde ana düşünce diğer cümlelerden bağımsız bir şekilde verilemez. Metnin bütünü aslında ana düşünceyi vermek için yardımcı düşüncelerle örülmüştür. Bu nedenle ana düşünceyi tamamlayacak yardımcı düşüncelerin belirlenmesi ve sıralanması planlama aşamasını oluşturur.
Ayrıca yardımcı düşünceyi dolayısıyla da ana düşünceyi destekleyecek olan “Düşünceyi geliştirme yolları” da belirlenmelidir.
3. Taslak Metin Oluşturma
Hazırlık ve planlama aşamasından sonra yazma aşamasına geçilir. Burada daha önce yapılan çalışmalara göre bir metin ortaya konur. Ortaya konulan ilk metin “Taslak” olarak değerlendirilir.
4. Düzeltme ve Geliştirme
Bir önceki aşamada taslak metni oluşturmuştuk. Bu aşamada ise elimizde taslak halde bulunan metnin üzerinde çalışarak ve gerekli düzeltmeleri yaparak yazıyı geliştirmeliyiz. Taslak metin şu hususlarda gözden geçirilmelidir: cümleler ve paragraflar arası tutarlılık, yazım kurallarına uygunluk, noktalama işaretlerinin doğru kullanımı, sayfa düzeni ve anlatımın iyi olmasını sağlayan “Açıklık, duruluk, yalınlık ve akıcılık” gibi anlatım özelliklerine sahip olduğunun kontrol edilmesi.
Açıklık, akıcılık, duruluk ve yalınlık ile ilgili konu anlatımına şuradan ulaşabilirsiniz: Anlatımın özellikleri
5. Yazılan Metni Paylaşma
Metin oluşturulduktan sonra çeşitli platformlarda paylaşılabilir. Metin sınıfta okunabilir, okul ya da dışarıda oluşturulan bir dergide yayımlanabilir, çeşitli yarışmalara gönderilebilir ya da internet ortamında paylaşılabilir.
9. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinin konu anlatımlarına aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz…